Ons avontuur

De wereld als speeltuin

In control in Melbourne

Melbourne

Dinsdag 12 februari (vervolg)

Een uurtje of twee verder rijden we een behoorlijk bewolkt gebied binnen en even later rijden we in de regen. Er valt genoeg, pas wanneer we enkele uren later, rond 17.30 uur, Melbourne binnen rijden, klaart de lucht op. We zijn inmiddels een nieuwe staatsgrens gepasseerd: we bevinden ons nu in Victoria. Geen extra oplopend tijdsverschil dit keer. 🙂 Een uur later bereiken we onze nieuwe BIG4 camping. Later dan gepland, maar het feit dat het droog is, maakt veel goed. Tentenkamp opzetten, eten en naar bed! Van zo’n reisdag wordt je er niet bepaald fitter op. 🙂 Hoewel de af te leggen afstand vandaag 444 km was, is dit met de Beast een aardige afstand. De Beast is niet bepaald een laagvlieger. We rijden over het algemeen 95 km/uur, tel daarbij de wegwerkzaamheden en de te passeren dorpen bij op en daar gaat je snelheid … 🙂

Woensdag 13 februari

Ja, ja, over een maand staan we gewoon weer op Hollandse bodem! Als je een maand op vakantie zou gaan, dan heb je het gevoel van woow: EEN maand! Nu hebben we eerder het gevoel: NOG MAAR een maand! ’T is nog steeds wel een gek idee, maar zoals gezegd ook weer goed. We leven er, ook gezien de voorbereidingen, steeds meer naar toe. Reizen is echt enorm gaaf, maar voor ons geldt wel dat we ook weer toe zijn aan een vaste basis.

Rich gaat op zoek naar een garagebedrijf waar we het achterraam kunnen laten maken en komt met een afspraak voor de volgende dag terug. Dat is top! Na twee reisdagen zijn we toe aan een dagje camping life. En ook dan vliegt zo’n dag voorbij. 🙂

Het is wel even wennen: vandaag hebben we zowaar een lange broek aan overdag. Het is bewolkt en zo af en toe laat de zon zich zien. Echt koud is het niet met 21 graden, maar desondanks een stuk frisser dan we de afgelopen maanden hebben gehad. De nacht is gelukkig iets minder koud dan de afgelopen twee nachten, want die waren door het windje echt fris met z’n 10 graden. Zeker wanneer je in een tent slaapt. 🙂

Donderdag 14 februari

Rich brengt de auto naar de garage en gaat vandaaruit naar de stad. Wij pakken tram 11 en treffen Rich bij Elisabeth Street. We stappen met z’n allen in de Circulair Train, welke een ronde door het centrum maakt en waar je gratis gebruik van kunt maken. De nostalgische tram is een leuke manier om langs een aantal statige gebouwen in Melbourne te rijden.

Deze nostalgische tram rijdt je gratis door Melbourne

Wij stappen uit bij Queen Victoria Market, de oudste markt van Melbourne. Je kunt er onder andere terecht voor groente, fruit, kleding en souvenirs. Leuk om even overheen te lopen en te eindigen in de food court voor een zeer betaalbare en goede wereldse lunch.

Lunch time!

De jongens laten zich bijna overhalen tot het kopen van een schilderij

We lopen door naar Bourke Street, die bekend staat om zijn street performers. Als we zonder enige straatartiest te hebben gespot uitkomen bij een andere straat, blijkt dat we precies de verkeerde kant van Bourke Street zijn uitgelopen. We lopen door naar Flinders Street Station om de tram richting de autogarage te nemen. Voor slechts 80 AUD is het raam weer gerepareerd; een financiële meevaller! Flinders Street Station is een prachtig groot en statig station met 14 perrons. Op werkdagen reizen via dit station 110.000 mensen. Heb het even opgezocht ter vergelijking en via Amsterdam CS reizen 160.000 mensen.

Voor vandaag zit onze kennismaking met de hoofdstad van deelstaat Victoria, Melbourne erop. Net als in de andere grote steden die we in Australië hebben aangedaan, bevat alleen de kern flatgebouwen en eromheen is het hoofdzakelijk laagbouw, al dan niet in de vorm van vrijstaande huizen. Ook hier is alles lekker ruim opgezet, opvallend en mooi om te zien is, dat er rondom de kern relatief veel van de Engelse bouwstijl terug te vinden is. Leuk om te weten is dat Melbourne en Sydney beiden heel graag de hoofdstad van Australië wilden worden. Hier is heel wat over gebakkeleid en uiteindelijk heeft de overheid besloten een nieuwe hoofdstad te creëren: Canberra. Deze stad zullen wij vanwege het lezen van diverse reviews, die niet erg uitnodigend waren, niet aandoen. Het is een ambtenarenstad waar weinig te beleven valt. En dan heeft Australië toch nog wel heel veel dingen te bieden die wat ons betreft wel de moeite waard zijn.

Vrijdag 15 februari

De ochtend vullen we met voorbereidingen op onze terugkeer en is alweer om voordat we er erg in hebben. ’s Middags verplaatsen we ons tentenkamp naar een mooier plekje (wat verder van de wegkant af) en gaat onze Beast weer eens naar de wasstraat. De kids gaan in zwemkleding mee om zich lekker uit te leven met dit water spektakel. De spreuken van Harry Potter vliegen net als het water en de roze zeep in het rond: ExpeRiAAMus wordt er geroepen als de zeep tegen de ramen wordt gegooid. 🙂

Glimmend en wel gaat onze Beast alvast op GumTree (de Marktplaats van Australië). Verkopen we hem hier, dan reizen we per huurauto of camper door naar Adelaide. Vanuit Melbourne starten meer backpackers cq reizigers dan vanuit Adelaide, dus ons idee is laten we het ook hier alvast proberen. In Adelaide kunnen we ons prima met openbaar vervoer redden, dus dan is een auto geen must. En het is toch lekker als we hem zonder druk al weten te verkopen … We zullen zien wat het gaat worden.

Wat betreft onze huisvesting bij terugkeer in Nederland weten we nu wel meer: zojuist is ons bod op een huis in Hoorn geaccepteerd. We zijn er super blij mee. We moeten nog wel even geduld hebben, want het komt pas rond oktober vrij. Wat ons betreft is het ‘t wachten meer dan waard. Hoewel we er zo in kunnen, zullen we er in de loop der tijd wel wat aan verbouwen. Een huis in de Bangert behoorde ook tot de opties, ondanks de niet bepaald vriendelijke en tactische makelaar. Daar ging het om een instapklaar huis, maar ja, degene die ons enigszins kennen, weten dat we niet altijd voor de meest logische cq makkelijkste weg kiezen. 🙂

Er zit overigens een leuk verhaal achter de koop van dit huis. Het huis is op ons pad terecht gekomen naar aanleiding van een flyeractie geïnitieerd door onszelf. Met grote dank aan onze flyerverspreiders Fred & Greet, die het binnen no-time hadden geprint en verspreid. Echter ook aan Pieter & Laura van wie we het idee gekopieerd hebben. 🙂 De huidige huizenmarkt is een gekkenhuis en de huizen worden als warme broodjes verkocht. Het flyeren gaf ons een beetje het gevoel dat wij ook weer “in control” waren en niet alleen maar de afwachtende en misgrijpende partij. En wat waren we blij verrast met de verkoopster die ons cq Fred belde! Zo blij en dankbaar dat zij ons hun huis gunnen, want het zou eigenlijk pas rond maart in de verkoop gaan. Net voordat we gingen slapen kregen we vorige week het nieuws te horen. Van slapen kwam het uiteraard toen even niet meer. 🙂 Ook zijn we enorm dankbaar voor de inzet van beide ouders en vriendinnen Ramona en Esther als inspectieteam. Zij hebben als verlengstuk van ons, een aantal huizen bezichtigd. Wat voelen wij ons rijk dat we deze mensen om ons heen hebben!

Op de advertentie van de Beast krijgen we al snel een serieuze bieder. Hij wil de auto voor zijn zoon als cadeau kopen, maar is vanwege zijn baan als uitgezonden officier op zee niet in de gelegenheid om de auto op te halen. Hiervoor schakelt hij een derde partij in. Hij geeft aan het bedrag graag per omgaande via PayPal te betalen en zelfs 200 AUD extra als we de advertentie gelijk van GumTree afhalen. Vraag is wel of wij dan de derde partij willen betalen. Een uurtje later krijgt Rich een mail via PayPal dat de overboeking heeft plaatsgevonden. Echter de mail ziet er niet helemaal betrouwbaar uit en bij controle van onze rekening blijkt er niets te zijn overgemaakt. Rich zijn vermoeden blijkt te kloppen: een scam actie! Dat is wel even balen, maar het was ook net even te mooi om waar te zijn. Op naar een nieuwe koper! 🙂

Zaterdag 16 februari

Dit keer gaan we met de auto het centrum van Melbourne in. Het is even zoeken naar een parkeerplek, maar met 10 minuten wachten, kunnen we zelfs gratis parkeren! Dat maak je niet veel mee in grote steden. Met de Circulair Train gaan we naar Flinders Street Station vanwaar we een self guided wandeling starten.

Het enorme Flinders Station

Via het Federation Square lopen we over de Princes Bridge door naar de Alexandra Gardens. Onze tocht vervolgen we langs de Yarra River en we steken de rivier bij de Evan Walker Bridge over en lopen aan de noordzijde van de rivier verder richting Docklands. Het uitzicht over deze stad vanuit de Eureka Skydeck toren laten deze (ervaren) wereldreizigers aan zich voorbij gaan. Lopend over de Flinders Walk boulevard passeren we verder de diagonale aangelegde Sandridge Bridge en de Queensbridge. De Queensbridge heeft zijn faam te danken aan Houdini, die in 1910 geketend in kettingen van deze brug sprong en 25 seconden later bij een publiek van 20.000 man bevrijd weer boven water kwam.

In het Enterprize Park, dat grenst aan de brug, staan allemaal boomstammen. Traditiegewijs haalden Aboriginals de bast van bomen om er kribbes voor hun baby’s, kano’s en schilden van te maken.  Deze “scar trees” dienden als signalering voor andere stammen om aan te geven dat ze het land van een andere stam betraden. De bomen werden gegraveerd en beschilderd. De huidige boomstammen, zijn afkomstig van de originele Queens Bridge kade en door Aboriginal kunstenaars op traditionele wijze versierd.

Via de Spencer Street Footbridge lopen we weer naar de overkant van de Yarra River en tussen de eetgelegenheden etc in staat het Engelse ijzeren Polly Woodside schip uit 1885 in een soort van vijver.

Onze laatste brug oversteek is via de loop/fietsbrug Webb Bridge, die als bijnaam de slang heeft. Vanaf hier sluiten we de wandeling af en nemen de Circulair Train naar Bourke Street om de straatartiesten te spotten. Het zijn er niet zoveel als we hadden verwacht, maar de dingen die we zien cq horen zijn leuk om langs te lopen.

Goede straatartiesten als deze zijn zeldzaam!

Opvallend is wel het grote aantal zwevers (van rond de dertig en veertig jaar) cq daklozen/ bedelaars. Het verhaal gaat dat dit vaak backpackers zijn, die met bedelen hun reis proberen te bekostigen. Bij een tweetal bedelaars zien we naast wat kleine spullen ook een grote trolleykoffer staan, wat eerder gestelde wel enigszins lijkt te staven.

De Melbourne tour sluiten we af met een koffie mokka bij mijn nieuwe favoriete koffietent: Krispy Kreme Doughnuts (Zarraffa’s zit alleen noordelijker aan de oostkust, dus een goede vervanger was gewenst). Voor Rich en de kids halen we een Sunday Icecream bij de Mc Donalds, uhhh Crap Donalds zoals Sarah zou zeggen. 🙂

Zondag 17 februari

Na een relaxte opstart begeven we ons naar Sand Sculpting Australia, wat in het noorden van Melbourne ligt. Het blijkt een kleinschalig park te zijn, wat een beetje doet denken aan Sprookjeswonderland voor de grote verbouwing; eenvoudig, maar leuk. Allereerst gaan we op zoek naar Tinkerbell, die in elk zandsculptuur verstopt zit.

De zandsculpturen zijn gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen en de route leidt je door het verhaal van Peter Pan. Aan het einde kunnen de kids zich uitleven met het maken van hun eigen zandcreatie.

Nick en Inge besluiten hun entreekaartje te upgraden, zodat ze kunnen bungee springen op een trampoline en een klimmuur tot hun beschikking hebben. Onze tiener Lars duikt zijn boek weer in. Zo fijn dat de serie die hem in de ban heeft, uit dikke “pillen” bestaat. 🙂

We sluiten de dag hier af met een bezoek aan het doolhof. De midgetgolf slaan we over. We gaan ons leggen op de terugweg van 1,5 uur. Klein stukje rijden dus 🙂 Inge en Nick vonden het absoluut de moeite waard, voor onze tiener Lars gaat dit niet helemaal op. Hij vond eigenlijk alleen de zandsculpturen de moeite waard en hield zijn reiszakgeld graag in zijn zak voor andere leukere dingen. 🙂 Dat is het mooie van zakgeld, ze worden bewuster van geld en of iets hun geld waard is!

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Anita maart 1, 2019

  Hoi hoi welkom terug straks ! Wat een gaaf huis !! Luca gaat straks naar het Osg in Hoorn! Waar gaan jullie kids straks heen op school?
  Kus anita

  • De Hekies maart 8, 2019 — Berichtauteur

   Hoi Anita,

   Lars gaat weer terug naar de OSG en hoogstwaarschijnlijk zal Nick hier na groep 8 ook naar toe gaan. Zou leuk zijn voor de boys!

   Groetjes,
   Heidi

Laat een reactie achter

© 2022 Ons avontuur

Thema door Anders Norén