Ons avontuur

De wereld als speeltuin

Kunming: niets zonder paspoort!

Maandag 19 februari (vervolg)

Een klein uurtje voor de geplande aankomst beginnen de mensen om ons heen ineens driftig hun spullen te pakken. We blijken een half uur eerder op het station van Kunming aan te komen. Dat is wel lekker, nu komen we om 20.45 uur aan.

Vanaf het station kunnen we zo bus 2 instappen en nog geen 10 minuten later staan we bij de bushalte nabij ons appartement. Onze AirBnB host komt ons ophalen en brengt ons naar een mooi appartement met 3 slaapkamers, een badkamer, een kamer en een keuken. Heerlijk dit! Eerst even lekker douchen en dan zoeken we ons bed op, anderhalve dag nietsdoen in de trein is echt vermoeiend! 😛

We zijn in Kunming!

Dinsdag 20 februari

Het is tijd om de skijassen te vervangen voor zomerjassen. Het is hier zo’n 18 tot 21 graden en nu hebben de kids het al niet snel koud, maar als zelfs ik het te warm heb in een winterjas … 😉 😛 Rich en ik scoren vrij snel iets, kinderwinkels vinden blijkt nog een uitdaging te zijn. We vertoeven lekker in het centrum en ’s avonds eten we bij de Moslim in ons straatje. Ondanks onze vorige ervaring in Xi’an strijken we hier neer. Dit is vooral omdat er in ons straatje in verband met Chinees Nieuwjaar slechts twee restaurantjes geopend zijn en deze de meeste en beste uitziende menufoto’s heeft. 😛 Gelukkig smaakt het ook een stuk beter dan bij de Moslim in Xi’an! 🙂

Woensdag 21 februari

Als echte Chinezen gaan we vandaag met een zak mandarijntjes op stap. De kleur oranje staat voor geluk, dus dit gaat hem helemaal worden vandaag! Op naar het Stone Forest Park! Kennelijk waren het toch te weinig mandarijntjes (Chinezen lopen met een hele zak vol of zelfs een mandje), want aangekomen bij het busstation constateert Rich dat hij de paspoorten niet bij zich heeft. Die zitten nog in z’n skijack! En buskaartjes voor lange afstanden zonder paspoort is absoluut niet mogelijk. Voor het ophalen van de paspoorten is het eigenlijk al te laat op de dag. Het is inmiddels half 12 en voordat we weer retour zijn op het station zouden we een uur verder zijn en het is nog eens 1,5 uur met de bus naar het Stone Forest Park … Morgen wagen we wel een nieuwe poging! 😛

Op deze foto ontbreekt iets, maar wat???

Om het shopgehalte enigszins in te perken vragen we onze host waar we voor de kids het beste heen kunnen om te shoppen. Je moet toch wat doen met je vrije middag! 😛 Ze adviseert ons om naar Zhenyi Street te gaan waar een ondergrondse kleding market is. Dit is 5 minuten lopen en ligt op de route naar de Birds & Flower market. Deze laatste stond ook nog op een to-do-lijstje, dus dat is een mooie combi!

Voor de boys scoren we leuke zomerjacks, voor Inge is het aanbod echter nihil. Tenzij je voor de Hello Kitty variant gaat …

De mannen in het nieuw

Rich spot nog een hippe kapsalon en besluit te gaan voor een nieuwe look. Terwijl Rich naar de kapper gaat, checken Lars, Inge en ik nog even of we alle ondergrondse straatjes hebben gehad. Helaas vinden we geen nieuwe jas voor Inge, wel als kleine troost een paar nieuwe oorbellen. Vrouwen … 🙂

Teruggekomen bij de kapsalon staat Rich net buiten. Wowwww! Wat een mega verandering! Dat vindt Rich zelf ook en hij herkent zichzelf bijna niet in de spiegel. Onze ogen rollen zowat uit onze oogkassen en het is voor 10 seconden echt even wennen en kijken, kijken en nog eens kijken, maar dan kunnen we niet anders dan concluderen dat het echt heel cool is! Althans dat vinden wij! 🙂 🙂 🙂

Hier net uit de kapsalon met nog iets te geföhnd haar …

We lopen door naar de Birds & Flower market. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn het vooral gezellige (en ook toeristische) straatjes waar veel snacks, jade stenen en sieraden, vissen en kleine diertjes worden verkocht. Deze laatste zijn vooral hamstertjes, schildpadjes, torren, konijntjes en maden.

Inge is verbaasd over de opgehokte dieren

En warempel treffen we toch ook nog wat kooien met vogeltjes. Voor alle diertjes geldt: te veel in veel te kleine hokjes! De kids zouden maar wat graag de rollen van de diertjes met die van de verkopers omdraaien!

Ook egeltjes

’s Avonds gaan we naar het centrumplein aan de overkant van de hoofdstraat en belanden we bij een klein eettentje. Er staan wat Engelse woorden naast de Chinese teksten op de muur, maar dat is ook het enige Engels wat er te vinden is. Gelukkig helpt een vriendelijke Chinese klant ons, ondanks zijn zeer beperkte Engelse vocabulaire. In combinatie met het bekijken van wat de andere Chinezen aan het eten zijn, maken we onze keuze en hebben we enige tijd later een lekkere gevarieerde maaltijd op tafel staan. 🙂  En dat voor slechts 36 yuan (circa 4 euro)!!! Ongelooflijk!!! Dat gaan we vieren met een chocolade hazelnoot softijsje (en dat voor 0,60 cent per stuk) bij de Mc vandaan. Dit is onze favoriet en lucky us, er bevindt zich een Mc bij ons om de hoek!!! 🙂

Donderdag 22 februari

Stone Forest Park in de herkansing: vandaag starten we de dag om 8 uur. Vanavond reizen we door naar Lijiang, dus we moeten wel op tijd weer terug zijn om te eten en de laatste dingen in te pakken.

Gewapend met ons zakje mandarijnen en onze paspoorten komen we dit keer probleemloos bij het Stone Forest Park aan.

Poging 2, nu met paspoorten

Vroeger lag dit alles onder water. Nu kun je tussen de rotsen doorlopen. Heel bijzonder om tussen deze “bomen” te lopen. Door water-en winderosie en aardbevingen zijn een aantal “bomen” omgevallen, waardoor je ook onder een aantal door kunt lopen.

Prachtige steenformaties

Tussen de kloven doorlopen

Gave rotsformaties

Zo nu en dan is het net een doolhof die je binnenloopt

Mooie plaatjes in het stenen bos

Op een plein wordt er in klederdracht een muzikale mini voorstelling gegeven. Zodra de kids er staan om het te aanschouwen draaien de rollen zich in no-time om en staan zij in het middelpunt van de belangstelling. Ook bij de muzikanten en mogen ze op de gitaarvariant spelen! Onderwijl klikken de fotocamera’s overuren!

Op open plekken is er voor ons soms geen doorkomen aan.

Nick vindt het heel mooi

Het is een enorm park. Na 2 uur besluiten we dat we het gaan afronden, zodat we op tijd weer in ons appartement zijn. Hoe mooi het ook is en het echt niet (st)eentonig is, veel spectaculairder zal het niet worden.

Mooi stelletje (rotsen)

Na het avondeten begin ik met het inpakken van de allerlaatste spullen. Ineens klinkt er een dikke ‘Neeeeeee!!!!!!!’ van Rich door de kamer. Huh?? Het is 20.00 uur en een uur voor vertrek uit het appartement komt Rich erachter dat ons treinkaartje en ons volgende verblijf op datum van de 23e cq morgen staan! Snel belt Rich onze host en gelukkig mogen we nog een extra nachtje in ons appartement blijven. Wat een mazzel dat we niet al op het treinstation staan met al onze bagage … Kids balen, hadden ze vanmorgen nog al het beddengoed afgehaald, nu mogen ze helpen om de bedden weer op te maken.. 😐

Vrijdag 23 februari

Onze extra dag starten we met het ideale begin: de kids na het verplichte halfuurtje lezen lekker gamen, uitslapen voor Rich tot 10.30 uur en ik ga na wat installatiepogingen op m’n mobiel verder met het tikken van het verslag van Kunming. En dan is het de hoogste tijd voor die heerlijke verloren broodjes! 🙂 🙂 Net als het Chinese eten verveelt ons dit voorlopig nog niet! 😛 😛 😛

Tot onze grote schrik constateren we dat ons Mac book niet meer oplaadt. Dit is ‘mooi’ K! Rich gaat snel op zoek naar een Apple Service Repair Centre om hem te laten maken. Gelukkig zit er een in Kunming!

Na het ontbijt gaan Rich, Inge en ik eerst op zoek naar een filiaal van China post. Hier vandaan versturen we de skipakken van Rich en Lars etc naar Nederland. De rest hebben we de afgelopen tijd al achtergelaten naast de afvalcontainers. Wellicht vindt het nog een nieuwe eigenaar … Bij aankomst blijkt dat we eerst het pakket moeten openen. Grrrrr … heb ik voor niets een rol  tape gekocht en het vervolgens 6 lagen dik om het pakket heen gewikkeld …  Ze moeten de inhoud checken en vervolgens moet het in een doos  en dicht getapt worden met China Post tape. Terwijl ik het verzendformulier invul, wordt er aangegeven dat ze m’n paspoort nodig hebben. Huh, paspoort??? Die  zit nog in Rich z’n oude jas … Grrrrr … Rich snelt lopend gauw terug naar ons appartement en om een half uurtje later terug te komen met mijn paspoort. Ik heb het formulier inmiddels verder ingevuld en de doos voorzien van het adressering. Ik dien ook het verzendadres er op te schrijven, met moeite weet ik ze duidelijk te maken dat we geen adres in China hebben en dat we op wereldreis zijn. We mogen ook ons thuisadres opschrijven, aangezien het via ‘Surface’ (trage post van circa 30 dagen) naar mijn ouders verstuurd wordt,  kiezen we als thuisadres voor het adres van Ronald & Wanda. We weten immers niet of Fred & Greet tot reeds verhuist zijn en op deze manier hebben we twee adressen in Nederland waar ze het pakket kunnen afleveren. Althans dat is ons idee. Het is nu afwachten hoe het afloopt. 🙂

We gaan nu door naar het Apple Centre. Daar schrikken we: er zijn meer dan 35 wachtenden voor ons! We besluiten dat Rich blijft wachten en dat Inge en ik samen naar een ander winkelcentrum gaan om te kijken of we daar een zomerjas voor Inge kunnen vinden. Want onze dame vindt het maar niets dat zij als enige nog geen nieuwe jas heeft. Gelukkig houdt ze van shoppen, dus nu we een extra dag hebben, moeten we er gelijk maar aan geloven. 😛 De boys vonden het maar wat fijn dat zij in het appartement al gamend achter mochten blijven. 🙂

Al vrij snel vindt Inge ‘haar’ jas, alleen is deze een maat te klein. Binnen 10 minuten komt er uit een ander filiaal een grotere versie. Uh, deze is weer te groot … Maat 130 blijkt ook op voorraad te zijn, maar die moet van verder komen en dat duurt een uurtje.

Ondertussen belt Rich dat hij na 2 uur wachten weer terug is in het appartement. Met het defecte Mac Book!!! Het moederbord is defect en daarvoor moet hij ter reparatie gebracht worden. En dit duurt 3 tot 5 dagen en dat gaan we net niet redden. We komen over 4 dagen wel een paar uur terug in Kunming, maar dan kan het ook zo maar zijn dat hij de 5e dag pas opgehaald kan worden. Tja, en dan zijn wij met de nachttrein alweer door naar Chengdu.  Echt balen dit! In Lijiang zitten we slechts 3 dagen, dus daar kunnen we hem ook niet ter reparatie aanbieden. Dit zal pas in Chengdu, over 5 dagen kunnen.

We spreken af dat we eerst met z’n allen wat gaan eten om vervolgens Inges nieuwe jas in maat 130 op te halen. Na 1,5 uur komen we terug bij het winkeltje, maar blijkt Inges jas er nog niet te zijn. Na 15 minuten wachten komt iemand de jas verhit afleveren. Dan volgt er een baalmomentje: in de voering van de linkermouw blijkt een twist te zitten, waardoor je je arm er niet goed doorheen kunt doen. De verkoopster gebaart dat ze met 10 minuten terug is. Inmiddels moeten we onze spullen ook echt gaan pakken, dus besluiten we dat ik alvast terug ga naar het appartement. Want vanavond moeten we toch echt met de nachttrein mee! Apetrots komt Inge een half uur later met haar nieuwe jas thuis, ze hebben het kunnen fixen met de mouw. Top, kunnen we naast het project zomerschoenen nu ook het project zomerjassen afsluiten! We zijn goed geslaagd in Kunming! 🙂 🙂

Ook Inge is in het nieuw en wat is ze blij met haar Chinese glamour jas!

 

Wat ons is opgevallen in Kunming en de andere plaatsen in China:

  • In ons appartement in Kunming treffen we voor het eerst een stofzuiger (nog wel nieuw in de doos) aan. De Chinezen zijn vooral fan van de bezem.
  • In tegenstelling tot bij het kopen van een metro kaartjes, kun je buskaartjes voor lange afstanden alleen met je ID-kaart of paspoort kopen. Dit geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de Chinezen zelf.
  • Een (internationaal?) pakket kun je alleen versturen als je een ID of paspoort kunt overleggen

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Jennie maart 21, 2018

    Geweldig verhaal weer.
    En Inge de jas staat je heel goed. Mooie meid hoor, maar nu wil helemaal iedereen met je op de foto.

Laat een reactie achter

© 2022 Ons avontuur

Thema door Anders Norén