Ons avontuur

De wereld als speeltuin

We zoeken de grens op!

Zondag 7 januari

Vandaag is het Kerstmis in Rusland! Dit “jaar” 3 Kerstdagen voor ons dus. Het kan niet op. Daarbij hebben we ook een jarige in ons midden: Rich is vandaag 40 geworden!!!! Met de kids lekker Rich uit z’n bed gezongen, waarna de dag kon beginnen.

Vandaag begonnen met verloren brood met jam, wat een hele kunst is op een inductieplaat zonder koekenpan, maar met kromgetrokken pannetjes lukt het aardig. Naderhand wel even flink de bodem schoon schrobben met staaldraad, maar je moet er wat voor over hebben, nietwaar?!

We gaan vandaag Yekaterinburg verkennen. Deze stad ligt op de grens van Europa en Asië en ligt 1667 km van Moskou af en is de toegangspoort tot het gebied Siberië. In deze stad wonen 1,5 miljoen mensen! Ter vergelijking: in Amsterdam wonen circa 800.000 mensen.

Brrrrrr wat is het koud hier in Yekaterinburg. We gaan vandaag proberen of we het warm genoeg hebben met een thermolegging en een broek. Dan hebben we straks voor het extremere weer nog een skibroek die ons door het allerkoudste gedeelte heen haalt, zou een fijn idee zijn in ieder geval. Verder flink ingepakt gaan we naar buiten. De eerste stop is een zusje van de Decathlon. Daar scoren we nog een paar windstoppers (bivakmutsen) voor tijdens de hondensleetocht die voor morgen op het programma staat. Gezien of eigenlijk gevoelsmatig kunnen we wel stellen deze nodig te gaan hebben morgen.

Daarna vervolgen we onze route door middel van het volgen van een rode lijn. Deze lijn leid je langs de high lights van Yekaterinburg. Zo komen we uit bij een wolkenkrabber van 188 meter hoog, die de Vysotsky toren heet. Dit is de enige wolkenkrabber buiten Moskou. Met de lift gaan we naar de 52e verdieping en daar kunnen we buiten rondom prachtig over de stad uitkijken. Nick en Inge eerst met de bibbers in de benen, maar al gauw wint de nieuwsgierigheid het en genieten zij ook van het uitzicht.

Daarboven besluiten we van de rode lijn route af te gaan wijken, want we zien mensen het mega brede kanaal oversteken en dan komen we alsnog uit op het plein wat ons laatste doel is. Vanuit de toren zetten we eerst koers naar de basiliek waar de laatste Tsaar, Nicolaas II in 1918 is vermoord. Dit is een prachtige basiliek met binnen fantastische schilderingen en er blijkt een letterlijk doorlopende kerst mis te zijn.

 

Bijzonder om mee te maken zo tussen de vele kale en karige geplaatste dennenbomen en de staande Russen in. Buiten treffen we een kinder ijsglijbaan en diverse ijssculpturen van katholieke figuren aan. Na de glijbaan getest te hebben gaan we op zoek naar het kanaal. Gelukkig hebben we onze topper van een gids Rich mee en lopen we er rechtstreeks heen. De kids vinden het fantastisch om over het kanaal te lopen cq te schaatsen/ schuiven. Op het plein treffen we nog een aantal ijsglijbanen aan. Nadat Inge en Nick onderuit zijn gesleed gaan we door naar een aanbevolen Russisch/ Frans restaurant. Echter de naam is ons ontgaan en uit de Russische namen worden we ook niet wijs. Wanneer we een restaurant zien met de naam Brittania en Irish Pub, zijn we verkocht en staan we in now time binnen. We hebben nog even gekeken of we Koen & Ilse zagen zitten, maar helaas, onze vaste kroegmaatjes waren er niet.

Wat een prachtige locatie is het. Voor de kids vooral omdat er een kidscorner met tv is, maar voor ons zit het hem vooral in de inrichting. De wc’s (via een secret door te bereiken) zijn ook een beleving. Door de speakers wordt een cursus Russisch – Engels ten gehore gebracht!

Nadat we een heerlijk verjaardagsetentje hebben gehad, snijden we in het appartement de reeds eerder ingeslagen chocoladetaart aan. Wat een heerlijk toetje en een mooi einde van deze dag.

Morgen zoeken we echt de grens opzoeken… Met sledehonden naar de grens van Azië en Rusland.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2022 Ons avontuur

Thema door Anders Norén